Prijatelj okoliša

N-Elements Prirodna sredstva za čišćenje postala su "Prijatelji okoliša"

Pored europski cijenjene eko-oznake Eu Ecolabel, N-Elements Prirodna sredstva za čišćenje postala su nositelj još jedne, ne manje vrijedne eko-oznake, a to je „Prijatelj okoliša“. Ovu nacionalnu eko-oznaku dodjeljuje Ministarstvo zaštite okoliša. Eko-oznake imaju za cilj informirati potrošača o prepoznavanju, odabiru i kupnji zelenih proizvoda.

prijatelj okoliša N-Elements Prirodna sredstva

U vrijeme suočavanja s novim virusom i ozbiljnim klimatskim promjenama važno je stati na trenutak i razmisliti kako možete doprinijeti zaštiti okoliša. Za početak, možete promijeniti svoje potrošačke navike.  Ako se usmjerite na kupnju proizvoda koji su proizvedeni na održiv način, odnosno prilikom kupovine birate proizvode sa smanjenim negativnim utjecajem na okoliš i klimu. Odabirom proizvoda sa eko-oznakama čuvate okoliš,  klimu i zdravlje te štedite resurse!

Proizvodi sa znakom „Prijatelj okoliš“ odlikuju se time što u usporedbi sa sličnim proizvodima imaju manje negativan utjecaj na okoliš u cjelokupnom životnom ciklusu. Time doprinose učinkovitom korištenju resursa i visokom stupnju zaštite okoliše.

prijatelj okoliša

Prijatelj okoliša je dio nacionalne politike zaštite okoliša i održivog razvoja. Glavni cilj programa je smanjiti negativni utjecaj proizvodnje i potrošnje na okoliš, zdravlje, klimu i prirodne resurse. Ministarstvo ističe kako dodjela znaka nije zamišljena kao nagrada ili priznanje u smislu natjecanja, već je usmjerena k razvoju prepoznatljive kakvoće proizvoda s gledišta zaštite okoliša.

S obzirom da se postupak dodjele znaka Prijatelj okoliša temelji na neovisnoj verifikaciji od strane treće strane (ovlašteni instituti, akreditirani laboratoriji i sl.), znak spada u Tip I eko-oznaka i deklaracija međunarodne norme EN ISO 14024:2000, što ga izdvaja iz sve veće skupine raznih privatnih eko-oznaka i samodeklaracija.